četvrtak, 19. lipnja 2014.

Vrste amnezija

Globalna amnezija je iznenadna i privremena faza gubitka pamćenja koja se ne može pripisati zajedničkim neurološkim stanjima kao što su epilepsija ili moždani udar.
Tijekom faze globalne amnezije, vaše sjećanje nedavnih događaj jednostavno nestane, tako da se ne možete sjetiti gdje ste i kako ste tu došli. Također se možda nećete sjećati događaja koji su se dogodili dan prije, mjesec prije ili čak godinu prije. Sa globalnom amnezijom sjećate se tko ste i prepoznajete osobe koje dobro poznajete, ali to ne čini gubitak pamćenja manje uznemirujućim.
Srećom, globalna amnezija je rijetka, većinom bezopasna i vjerojatno se neće dogoditi ponovno. Faze su obično kratkotrajne, a kasnije je vaše pamćenje sasvim u redu.

Anterogradna amnezija je oblik amnezije koju karakterizira nemogućnost prebacivanja informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno pamćenje, pa osoba koja pati od takvog oblika amnezije ne može stvoriti nova sjećanja događaja nastalih od njezinog nastupanja, odnosno zaboravlja ih čim oni više nisu u kratkoročnom skladištu.
Anterogradnu amneziju može uzrokovati primjerice trovanje ili udarac u glavu od kojeg nastaje oštećenje dijelova mozga uključenih u pohranu dugoročnih sjećanja.
Jedan od najpoznatijih filmova napravljenih na temu anterogradne amnezije je film Memento u kojem glavni lik s tim oblikom amnezije pokušava stvoriti pamćenje događaja nakon njezinog nastupanja tako da vodi bilješke, snima fotografije i tetovira podatke.
Retrogradna amnezija odnosi se na nemogućnost dosjećanja događaja koji su se dogodili prije vremenskog perioda u kojem je prouzročena amnezija. Uzrok retrogradnoj amneziji može biti trovanje, udarac u glavu, krvarenje u moždano tkivo kod CVI-a.
Disocijativna amnezija je oblik disocijativnog poremećaja koji je karakteriziran nesposobnošću dosjećanja važnih osobnih podataka obično traumatske ili stresne prirode koje je veće od onoga koji se može objasniti uobičajenom zaboravljivošću.


Nema komentara:

Objavi komentar